Sunday 23 March 2014

RESEPI KEK COKLAT MOIST


 Bahan-bahan
- 4 biji telor
- 1 tin susu cair ideal
- 1 sudu teh coklat emulco
- 1 1/2 butter ( 250 gram + 125 gram butter)
- 2 cawan gula kastor
- 1 cawan serbuk koko (di ayak)
- 2 cawan tepung gandum (di ayak)
- 1 sudu teh baking powder + 1 sudu teh soda bikarbonat (di ayak)

Cara-cara
Masukkan butter dlm periuk, then cairkan dan pastikan guna api sederhana. 
Kemudian masukkan susu cair, kacau sehingga sebati. 
Seterusnya, masukkan gula kastor dan kacau lagi. 
Masukkan esen vanilla dan masukkan coklat emulco, kacau kesemuanya biar sebati dan tutup api. Kemudian, pindahkan adunan ke dalam bekas lain atau pun guna je periuk yang sama. 
Sementara tu, dlm bekas lain lak sila pukul telor ayam tu guna whisker.. pukul agak2 kembang je.
Kemudian, tuang sikit demi sedikit ke dalam adunan td.. kacau sebati..
Pastu lak baru masukkan bhn2 yg di ayak td ( tepung + serbuk koko + soda bikarbonat + baking powder )
Masuk sikitt demi sikit, gaul sampai semua adunan sehingga sebati
Pastu masukkan adunan ke dalam loyang..
Masuk paras stgh dr loyang je tau sbb kek ni naik tinggi.. sblm tu jgn lupa griss kan loyang dgn butterTutup dgn aluminium foil utk elak kek terkena titisan air dr pengukus.. tak pun balut je penutup pengukus tu dgn kain..
Pastikan pengukus di panaskan dulu sblm masukkan adunan kek td.. air dlm periuk kukusan pun jgn sikit sgt, kang kering lak sblm kek tu sempat masak.

Bahan2 coklat ganache :
~ 300 gram dark coklat/coklat masakan
~ 150 ml whipping cream
~ 1 sudu besar butter

Caranya:- Cairkan coklat guna kaedah double boiler, then masukkan butter.. kacau sampai larut..
barulah tuang whipping cream.. siap..

No comments:

Post a Comment